Д-р Тунчева: Заболеваемостта от инсулти и инфаркти при младите мъже е

...
Д-р Тунчева: Заболеваемостта от инсулти и инфаркти при младите мъже е
Коментари Харесай

Невролог: Все повече млади мъже получават инфаркти и инсулти

Д-р Тунчева: Заболеваемостта от инсулти и инфаркти при младите мъже е по-голяма 

Все повече младежи получават инфаркт или инсулт, по тази причина е належащо да се промотира здравословният метод на живот. Това съобщи в изявление за доктор Татяна Тунчева, невролог.

Инсултите и инфарктите са едни от най-разпространените тежки обществени болести, които дефинират в огромна степен структурата на заболеваемостта и смъртността в страната. За страдание, България е на едно от първите места по заболеваемост и смъртност от тях. Затова се придава изключително огромно значение на профилактиката.

„ Напоследък се следи подмладяване на заболеваемостта от инсулти и инфаркти. При младите мъже е по-голяма заболеваемостта, в сравнение с при младите дами. Вече над 55-годишна възраст рискът от тези болести е идентичен и за двата пола “, съобщи доктор Тунчева.

Тя напомни рисковите фактори, които са ни добре известни, само че от ден на ден хора ги имат поради неприятния метод на живот.

„ На първо място това е артериалната хипертония. Тя е един доста значим независим фактор без значение от пола. Също по този начин нарушеният въглехидратен толеранс, диабетът, стресът, тютюнопушенето, затлъстяването, неприятният хранителен режим “, избори неврологът.

Д-р Тунчева акцентира смисъла на насърчаването на здравословния метод на живот, като се дава информация на популацията по отношение на въпросните рискови фактори.

„ За да може да бъде реализирана профилактиката, би трябвало да имаме и поддръжката на институциите, т.е. да бъдат отделяни задоволително средства за профилактични стратегии, да бъде закупувана профилирана инсталация, подготвяни фрагменти, които да правят профилактиката, да има благоприятни условия за осъществяване на скринингови проучвания на рисковата част от популацията “, сподели доктор Тунчева.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР